fbpx

Snabba tips - Excel Grundkurs Del 3 - Summa

Här kommer Del 3 i vår serie – ”Snabba tips – Excel Grundkurs”. Följ oss under våren 2021 för att ta del av flera smidiga funktioner i Excel.

Vi behöver inte alltid använda komplicerade faktureringsprogram för att bygga begripliga fakturor att skicka till kund. En faktura kan med enkelhet skrivas manuellt i ett vanligt text-dokument, men Excel har fördelen att lägga ihop summor och procentsatser för en smidigare uträkning. I del 3 av ”Snabba tips” tar vi därför upp formeln ”Summa”. Med Summa kan du med ett par enkla tryck lägga ihop värdet i flera olika celler till ett slutresultat. Läs mer här!

Summa

Addera siffervärdet av flera olika celler till en totalsumma

Funktionen ”Summa” är ett enkelt sätt att addera ett siffervärde från flera olika celler till en totalsumma i dokumentet. Här nedan ser du ett exempel på hur vi kan addera värdet från cellen A2 med A3 för att skapa en totalsumma.

Ställ dig i cellen A6 och ange följande formel:

=summa(a2;b2) och tryck Enter

bild 1

bild 2

Vill du t.ex. räkna ut ett procentvärde av totalbeloppet (som t.ex. angiven moms) ställer du dig i B6, multiplicerar värdet från A6 med procentsatsen angiven i b2 och trycker Enter

=summa(a6*b2)

bild 3

bild 4

Vill du därefter få ut en totalkostnad inkl.moms ställer du dig i c6 och adderar värdet av a6 med b6 och trycker Enter

=summa(a6;b6)

bild 5

bild 6

På detta sätt kan du addera värdet av flera celler till en totalsumma oavsett hur du väljer att placera dig i dokumentet.

Klart!