Stärk din pondus – Här får du Här får du 5 tips för att få pondus när du kommunicerar i vardagslivet eller på jobbet. 

Låt oss först klargöra en sak; pondus är inte en egenskap man föds med. Pondus är något man utstrålar för att man kan konsten att kommunicera på ett visst sätt. Med det sagt så är pondus alltså något som går att träna sig till genom att öva på olika tekniker inom kommunikation.

Så vad är det som gör att en person utstrålar pondus?

Pondus är resultatet av en fin dynamik mellan röst och kroppsspråk, ett utnyttjande av tystnaden i pauser och en förmåga att ombilda fakta till berättelse.
En person med pondus är trygg i sig själv, och utstrålar därför även trygghet, förtroende och blir någon man vill lyssna på.

Som vanligt ger övning färdighet

Att bli så bekväm i sig själv och sin kommunikation så att man utstrålar pondus krävs mycket övning för de flesta.
Att gå kurser, traggla framför spegeln och öva i praktiska situationer behöver de flesta göra som vill bli riktigt bra på att kommunicera på ett tryggt och förtroendeingivande sätt. Men alla måste ju börja någonstans, och därför har vi sammanställt några tips för att själv öva på att få pondus.

5 tips:

  1. Koncentrera dig på din röst och ditt tonläge. När du vill förmedla ett budskap är det en bra idé att medvetet prata lite långsammare än vanligt. Prata tydligt genom hela meningen och gör inte en tonuppgång i slutet, det kan få dig att verka stressad. På samma sätt som det kan få dig att verka osäker om du tonar ut ditt röstläge i slutet på meningen.
  2. Tänk igenom dina ord innan du pratar, formulera dem i ditt huvud innan du uttalar dem. På så sätt kan du bestämma att det du säger ska låta positivt, även det som kanske inte är särskilt positivt. Framhäv det bra i stället för det dåliga.
  3. Låt kroppsspråket förstärka dina ord. En avslappnad öppen kroppshållning gör både att du pratar lugnare och att du uppfattas som säker i vad du säger.
  4. Använd konstpauser där du låter tystnaden fylla sin funktion. Det ger åhörarna tid för eftertanke och det gör att du förmedlar trygghet.
  5. Var genuint intresserad av personen/personerna du pratar med, ställ frågor och var nyfiken. Då kommer du att få ett förtroende tillbaka. När en annan person pratar är det också viktigt att du verkligen lyssnar i stället för att fundera på vad du ska prata om sedan. En total närvaro i samtalet håller alla parter lugna, trygga och deltagande.

Vi önskar dig lycka till i dina framtida kommunikationer. Vill du lära dig att öka din pondus är du välkommen att medverka under vår utbildning ”Retorik-konsten att övertyga” för att stärka dig ytterligare.