När scenskräcken visar sig – 3 tips på hur du kan bemästra den

Många av oss känner att starkt obehag att presentera inför grupp och det kan gå så långt tillbaka som till grundskolan. Det är något speciellt med att stå inför en grupp åhörare och tvingas presentera något de kanske inte vill höra eller behöver övertygas om.

Därför har vi sammanställt en lista med tips till dig inför ditt kommande tal. För att vi är övertygade om att du kommer fixa det med ett par lätta knep:

 Nervositet

En vanlig anledning till nervositet inför en presentation är att vi inte vet hur vi ska börja eller vi inte vet hur vi ska genomföra den i praktiken. Förbered dig genom att öva noga på ditt tal.

Det är nämligen så att nervositeten till en större del, i pressade situationer, uppkommer av att arbetsminnet i våra hjärnor som ska leverera budskapet måste konkurrera med stresshormonerna i kroppen. Det kan resultera i att man blir ”nollställd”, som i sin tur skapar ännu mer stress i situationen. Kommer du ihåg vad du ska säga per automatik går det lättare för hjärnan att arbeta effektivt ur just arbetsminnet.

• Pauser

En annan anledning till nervositet är att vi är rädda för att komma av oss. Vilket resulterar i att vi pratar för fort inledningsvis.

Eftersom dina åhörare faktiskt inte har någon aning om vad du ska säga är det därför smart att lägga till ett pauser mellan meningarna. Och kommer du av dig helt kan du med enkelhet rikta frågor till åhörarna för att återigen plocka upp tråden.

• Publiken

Rädslan över hur publiken ska reagera inför budskapet kan också vara bidragande till din nervositet.

Ska du presentera ett dålig budskap är det därför bra om du kommer ihåg att dina åhörare till en majoritet alltid är vänligt inställda till en presentatör. Fokusera på ett par vänliga ansikten i publiken om du känner dig osäker. Du kan också prata med ett par åhörare innan din presentation för att bygga en relation till personerna.

 

Vill du bli ännu bättre på presentationsteknik för att garantera att scenskräcken håller sig borta – Missa inte vår kurs i Presentationsteknik!