”Nej” eller ”Inte än” – 6 tips inför förhandlingen
Står du inför en förhandling? Oavsett vad vi förhandlar om vill vi komma ut som vinnare ur situationen. Men hur vi ska gå tillväga är inte alltid helt självklart. En lyckad förhandling utgår ifrån en intressebalans. Att båda parternas villkor och behov uppfylls. Det handlar om att lösa en konflikt som förhoppningsvis stärker relationen och resulterar i en tydlig överenskommelse som båda parterna förstår.
Vi har därför sammanställt en lista med Tio tekniker för att Du ska få ett försprång inför din kommande förhandling. Läs mer nedan..
1. Använd tystnad
En välplacerad tystnad under förhandlingen kan vara avgörande. Många blir snabbt besvärade av tystnad och även om det oftast är svårt att vara tyst kan det vara värt det. Tystnaden kan signalera att du inte är nöjd. Det kan också signalera att du är säker på din sak och osäker på motståndarens förslag. Får du en fråga – vänta. Men inte för länge. Om du i din tur ställer en fråga och sedan väntar på svaret kommer motparten garanterat svara eller känna sig fånig.
2. Summera ofta
Förhandlingar kan dra ut på tiden och vara komplicerade. Summera det ni kommit fram till regelbundet under förhandlingens gång. Det håller diskussionen organiserad och öppnar för att utforska möjligheter utan att förbinda dig.
3. Anteckna
Information är makt- och desto mer under en förhandling. Passa på att anteckna vid de flesta tillfällen, så du aldrig tillåter dig undra vad ni har pratat om. Att anteckna kan också ge dig betänketid och att skriva upp under förhandlingens gång kan ge dig möjlighet att samla tankarna.
4. Förstärk en god känsla
Förstärk en positiv känsla genom att uppmuntra motparten under förhandlingens gång. Fraser som ”Det är en bra lösning” eller ”Det är ett utmärkt förslag, vi gör så” hjälper dig att bygga överenskommelsen.
5. Läs mellan raderna
En förhandling är i huvudsak ett spel mellan motståndare. Båda sidor vill sitt eget bästa och det bästa sättet att se fallgropar är via motparten. Se upp med farliga fraser som ofta betyder något annat än de verkar. Ofta betyder de motsatsen. Exempel:
• ”Det är mer rättvist för oss båda” betyder ofta ”speciellt för mig”
• ”Vi måste bara reda ut ett par mindre saker” betyder oftast ”Mindre? För vem är de mindre?”
• ”Det är allt” betyder ofta ”…Förutom en sak”
6. Ett nej betyder ofta ”inte än”
Nästan allt som din motpart presenterar som låst kan förhandlas om. Variabler kan bytas ut om man håller dialogen neutral och öppen. Ett nej betyder ofta ”Inte än”.