Retorik för kvinnor – När är det rätt att avbryta?

Finns det någon skillnad på hur kvinnor och män kommunicerar? Vissa skulle svara ja på den frågan. I alla fall när det kommer till retoriken.

Rent historiskt är kvinnan som en offentlig talare ett relativt nytt fenomen. Det, tillsammans med en separat social uppfostran jämförelsevis med männen, har vi en helt annan kommunikation mot vår omgivning. Dels genom kroppsspråket och dels vilken ton vi använder.

Vi har genom åren fått frågor från våra kunder om vad nyttan med Retorik för kvinnor är. Vi har fått frågor om det överhuvudtaget är lämpligt att erbjuda den här utbildningen utifall vi påstår att kvinnor skulle vara sämre på att kommunicera än män. Varför våra deltagare har svarat med att i princip fylla våra kurstillfällen med ett brinnande engagemang. Ja, kvinnor är precis lika bra på att kommunicera som män. Och för många är det trevligare att gå på en kurs med andra kvinnor. Speciellt om vi ska lära oss att övertyga och ta plats. Precis som man gör under en praktisk retorik utbildning. Det gäller att bygga upp sin pondus, öka sin genomslagskraft för att kunna bemöta både härskartekniker och andra starka människor. Det faller sig inte naturligt för alla.

Tycker du att det är svårt att avbryta någon som pratar? Alla hamnar vi i situationer där vi få kämpa extra för att behålla ordet eller kämpa extra för att avbryta någon.  I den senaste amerikanska debatten mellan Trump och Biden stängde man av mikrofonen på den talare som ej hade ordet och debatten blev mer saklig än den tidigare som blev hätsk och emellanåt otrevlig men också livlig.  Så vad är rätt och fel, är det ok att avbryta, när ska man göra det i så fall och hur gör man då?

Här får du ett par tips från vår uppskattade kursledare Nina:

Rätt att avbryta någon:

 • Om talaren pratar över sin taltid. Om man tydligt har kommit överens om vikten av att alla får tala till punkt, t ex vid mer formella situationer.
 • Om man tydligt har kommit överens om VAD man ska tala om och talaren ändå bryter detta och talar om annat som inte ger något/utvecklar något, t ex sidospår, något helt annat.
 •  Om någon gör ett påhopp, oproffsigt och otrevligt.
 •  Om man som lyssnare inte förstår budskapet och man behöver verkligen avbryta med en fråga för att förstå.
 •  Om man är i ett mer informellt sammanhang med mingel-känsla eller i mindre strukturerade sammanhang.

Mindre rätt att avbryta någon: 

 • Om talaren äntligen har fått modet och börjat prata.
 • Om talaren pratar om något svårt resonemang eller väldigt känslomässigt.
 • Om talaren håller en monolog, t ex hyllningstal: fest, dop, begravning, bröllop.
 • Om talaren håller ett brandtal t ex motiverande, peppande eller vädigt allvarsamt prat.

Hur gör du när du ska avbryta?

 1. Vänta på en lucka och kliv in med ”Ursäkta/Förlåt jag skulle vilja …”
 2. Inte alltid nödvändigt att be om ursäkt, utan ta ordet – kliv in i samtalet – vänta inte på en lucka!
 3. Avbryt på ett trevligt sätt: lägg ut en brygga: om talaren pratar om ”samarbete” så säger du ”appropå samarbete …” hitta en förankring till ditt ämne.
 4. Höj röststyrkan! Då får du uppmärksamhet samtidigt som du söker ögonkontakt med lyssnarna.
 5. Använd en gest för att få uppmärksamhet – håll kvar gesten tills lyssnarna sätter fokus på dig!