Stresshantering – 8 tips om du känner dig stressad

Känner du dig stressad på jobbet?

För att prata om stress behöver vi fundera över vad den beror på. De största anledningarna till att vi känner oss stressade beror på hur vi förhåller oss till oss själva och vår omgivning. Ställer du höga krav på dig själv, har svårt att säga nej, tar med jobbet hem efter dagen är slut och arbetar ostrukturerat kan det vara dags att tänka om.

Här får du ett par snabba tips om hur du kan göra för att hantera jobbstressen:

  1. Försök att identifiera vad som triggar din stress. Är du förberedd på situationerna kan det hjälpa dig på sikt och du får också möjlighet att lägga upp en strategi för hur du ska bemöta problemen i förväg.
  2. Organisera din tid efter din energinivå – Vet du till exempel med dig att du är piggare på eftermiddagen, lägg de tyngre uppgifterna då.
  3. Försök att inte göra för mycket på en gång. Ta många pauser och öva på att jobba långsammare. Sätt mindre uppnåeliga mål som du kan beta av metodiskt. Och glöm inte att belöna dig själv för att du har fullföljt dina delmål.
  4. Öva på att berätta för din omgivning om ditt mående. Om du upplever att någon lägger orealistiska förväntningar på din förmåga, var ärlig och berätta vad du känner. Våga säga nej!
  5. Prioritera dina intressen. Det är ett fantastiskt sätt för dig att avskärma dig från vardagsstressen. Har du inte tid för större projekt, fundera över vad du tycker om att göra och gör litet åt gången. Lyssna på musik under dagen kan t.ex. hjälpa dig att stressa av.
  6. Ta hand om din fysiska hälsa. Även om det kan vara svårt att prioritera t.ex. träning, lägg upp en plan för att förbättra din fysiska hälsa och försök implementera det som en naturlig del i din vardag. Sov ordentligt och lägg om din kost. Mår kroppen bra, mår hjärnan ännu bättre.
  7. Hitta sätt att slappna av. Dvs. hitta Dina favorit sätt att slappna av och gör också det till en vana i ditt vardagsliv.
  8. Förlåt dig själv om saker inte riktigt blev som det var tänkt. Det finns alltid nya chanser att lyckas vid ett senare tillfälle. Ingen är perfekt.

De här tipsen kommer garanterat inte att hjälpa på en gång. Gör en åt gången och se vad som ger effekt. I annat fall är du välkommen på vår utbildning Stresshantering på jobbet om inget annat fungerar!